Opstellingen

Je kent dat wel, dat je binnen loopt op je werk en dat je meteen weet; hier is iets gaande. Of dat je met kerst binnen loopt bij je familie en dat je meteen voelt; oh wat fijn, hier hoor ik thuis (of juist niet!). Je voelt automatisch het ‘veld’ al, dat gecreëerd wordt als er mensen met elkaar in een structuur zitten.

Inzicht krijgen in hoe die structuren in elkaar zitten, kan je helpen om een andere houding aan te nemen tegenover bepaalde mensen, bijvoorbeeld. Of het kan je laten zien waarom jij steeds degene bent die misgrijpt, als er een promotie aankomt op je afdeling.

Een opstelling kun je ook voor jezelf doen, als je voelt dat iets je tegenhoudt en je weet niet wat. Hoe komt het nou, dat je de balans tussen werk en ontspanning niet gemaakt krijgt? Dat je niet bij je gevoel kunt komen? Dat je lichaam moe blijft, ondanks dat je er goed voor zorgt (en medische oorzaken uitgesloten zijn, uiteraard)?

Het is mogelijk om in groepen te werken, als er meer mensen zijn die dezelfde hulpvraag hebben. Je werkt dan samen aan een oplossing. Eerst brengen we de vraag in kaart, dan kijken we wat er blokkeert in het geheel. Als die blokkade benoemd is, ga je daarna zelf zoeken naar hoe er oplossingsruimte gecreëerd kan worden. Deze variant van opstellingen is ook mogelijk voor verenigingen en bedrijven.

In mijn praktijk komt het echter vaker voor, dat een cliënt alleen aanwezig is. Ook dan is er prima te werken. In plaats van met anderen werken we dan met blaadjes waar de onderdelen op staan, of met voorwerpen die representeren. Bij goed weer kunnen we de opstelling ook in de tuin doen, of zelfs in de bossen dichtbij.
Een opstelling is mogelijk voor zo ongeveer alles waar je inzicht in wilt hebben. Een paar voorbeelden:
  • Welke plaats neem ik in in mijn huidige gezin en in mijn geboortegezin?
  • Heb ik het juiste werk, of de goede functie op mijn werk? Past die promotie bij me?
  • Wat heeft mijn bedrijf nodig om succesvol te zijn?
  • Hoe komt het, dat ik niet kan genieten in intieme situaties?
  • Kom ik iets tekort? Slaap, vitamines, ontspanning, avontuur?
  • Ik reageer vaak zo overgevoelig. Waar ligt dat aan, is er iets aan te doen?
  • Wat maakt, dat mijn partner me meestal niet begrijpt?
  • Zit ik in het goede lichaam?

Een opstelling kost € 130,= voor een particuliere cliënt.
Indien de opstelling op locatie is, komen er reiskosten bij.

Voor groepen, verenigingen en bedrijven is de prijs voor een opstelling op aanvraag.

Het is via aanvullende verzekeringen vaak mogelijk om vergoeding complementaire zorg terug te vragen. Of dat mogelijk is bij jouw zorgverzekeraar, kun je zelf navragen.